2024. április 29. hétfő
Péter

Holnap
Katalin, Kitti, Kata
napja lesz.
Facebook
Tájékoztatjuk a Kedves Híveket, hogy a következő engesztelőnap Zalakaroson 2024. március 8-án lesz. Vendégünk Németh József kéthelyi plébános atya lesz. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Lengyelországi zarándoklat 2024

1. nap hétfő: Zalakaros – Brno – Olesno

Reggeli indulás Zalakarosból. Kivételesen észak felé vesszük az irányt Szlovákián át első állomásunk Csehország második legjelentősebb városa, Brno, amely Morvaország legnagyobb városa és egyben a történelmi Morva Őrgrófság fővárosa. Itt a Szent Péter és Szent Pál székesegyház megtekintését tervezzük. Az utunkat ezt követően már Lengyelország felé vesszük, és Zalakaros testvértelepülésére Olesnoba érkezünk, ahol a település nevezetességei megtekintése (helyi idegenvezetéssel), után a helyi polgármesterrel és plébánossal fogyasztjuk el a vacsoránkat. A vacsorát követően foglaljuk el a szállást Olesno közelében.

2. nap kedd: Olesno – Czestohowa

A reggelit követően nem kell túl sokat utaznunk, hogy elérjünk Czestochowába, régi magyar nevén Csensztokó városába, amely a Sziléziai vajdaságban található. 1975 és 1998 között a korábbi Czestochowa a Vajdaság és a Czestochowai Főegyházmegye székhelye volt. Elsősorban híres pálos monostoráról a Jasna Góráról és a benne levő híres fekete madonna képről. Lengyelország legnagyobb zarándokhelye. Magyar vonatkozás leginkább, hogy a pálos rend magyar alapítású szerzetesrend. Ezt a napot itt fogjuk eltölteni, és itt is szállunk meg.

3. nap szerda: Czestohowa – Oswiecim – Wadowice – Krakkó

Délelőtt során Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborhelyek meglátogatása. Az auschwitzi koncentrációs tábor a terror és a népirtás szimbólumává vált az egész világon. A tábort 1940-ben a németek hozták létre a náci Harmadik Birodalomhoz kapcsolt lengyel Oswiecim elővárosában. Az 1940-ben, egy háború előtti lengyel kaszárnya területén és épületeiben létre hozott Auschwitz I-ből - ez volt az eredeti koncentrációs tábor, amely az adminisztratív központ szerepét töltötte be az egész komplexum számára, és kb. 70 000 ember, főleg lengyel és szovjet hadifoglyok halálának színhelye volt. Auschwitz II - Birkenau - a komplexum legnagyobb, 1940-ben, az Oswiecimtől 3 km-re levő Brzezinkában megépített tábora. Az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban körülbelül 1,1 millió embert öltek meg.

Délután Szent II. János Pál pápa szülőhelyére látogatunk el. Wadowice templomában a keresztelésének helyén megláthatjuk a keresztelési anyakönyvi bejegyzésének a másolatát, és látogatást teszünk a Szt. II János Pál Múzeumban. Ezen az estén már Krakkóban fogunk megszállni.

4. nap csütörtök: Krakkó

Reggeli után felkeressük Wawel székesegyházat. Szent László király szülőhelyén, a királyi palota mellett elhaladva megtekintjük a katedrálist, lengyelek nemzeti szentélyét, a lengyel uralkodók koronázási és temetkezési helyét. Magyar származású lengyel uralkodók, mint Báthory István és Szent Hedvig sírja is itt található. Utána ismerkedés az Óvárossal. Séta a Királyi Útvonalon, ahol sok egyéb nevezetesség mellett a híres Pápai Ablak (püspöki palota egyik ablaka), szent Ferenc bazilika, Balassi Bálint ház, Mária bazilika, és a Posztócsarnok található, valamint Fő tér közelében Jagelló Egyetem negyede. A kiadósnak tűnő séta minden bizonnyal könnyed alvást fog eredményezni.

5. nap péntek: Krakkó – Wieliczka – Krakkó

Reggelit követően buszra szállunk, bár nem megyünk nagyon messze, meglátogatjuk az Isteni Irgalmasság bazilikát. Az Isteni Irgalmasság tiszteletét Szent II. János Pál 2000-ben rendelte el. 2002-ben Szent Fausztina rendjének kolostora mellett épült fel az Isteni Irgalmasság temploma, ahol többek között található a Szentek Közössége magyar kápolna. Szentmise a Magyar Kápolnában. Szentmise után újra buszra szállunk és betekintést nyerhetünk a bányászok életébe, inkább annak eredményébe, a wieliczkai sóbányában. Majd visszatérünk szálláshelyünkre.

6. nap szombat: Krakkó – Zakopane – Kassa – Zalakaros

A pihentető alvást követően összepakolva, a reggelit követően, veszünk búcsút Krakkótól, és elindulunk hazafelé. Útközben megállunk és rövidet sétálunk méghozzá először Zakopanéban, a II. János Pál pápa előtt tisztelgő Fatimai Szűzanya kegytemplom megtekintésével. A jellegzetes tátrai építészeti elemeket is tükröző szakrális hely hálaadományként épült fel a II. János Pál pápa ellen elkövetett sikertelen 1981-es merényletet követően. Majd elhagyva Lengyelországot a szlovákiai Kassán állunk meg. Kassa legfontosabb nevezetessége a monumentális, gyönyörű Szent Erzsébet főszékesegyház vagy ismertebb nevén Kassai dóm, ami a Fő utca központi részét uralja. A könnyed városnézést követően hazafelé vesszük az irányt, és esti órákban érkezünk haza.

Egyéb információk:

Utazás:autóbusszal Császár Bt. Letenye https://csaszarbt.hu/gepjarmuvek/
Szállás:** szálloda
Więcej niż zwykły hotel Na Kamieniu https://nakamieniu.pl/
Hotel i Restauracja Alexandra** https://www.alexandra-hotel.net/index.php
Ibis Czestochowa** https://all.accor.com/hotel/3368/index.pl.shtml
Hotel Alf** https://hotelalf.pl/en
Ellátás:félpanzió

Részvételi díj: 198.000Ft.

Befizetés két részletben szükséges. Első részlet jelentkezéskor 100.000Ft március 31-ig, a második részlet augusztus 15-ig 98.000Ft. (Az első részletből foglalókat és belépőket fizetünk ki. Bizonyos belépők árát nem tudjuk visszatéríteni.)

Az ár tartalmazza:

- utazás 49+2 fős autóbusszal            - belépők
- szállás 5 éj ** hotel                            - biztosítások (BBP, Útlemondási biztosítás)
- félpanzió                                              - audio-guide
                                                                 - idegenforgalmi adó

Czestochowa Jasna Góra, Auschwitz, Wadowice II. János Pál pápa szülőháza, Krakkó Mária templom, Wawel Katedrális, Zsigmond harang, Királyi sírok, Wieliczka sóbánya, Kassa dóm

Jelentkezés és befizetés: zalakarosi plébánián (valamint sekrestyéinkben)
8749 Zalakaros, Szent László tér 1.
+36-30/871-4807